Erol Kepenek Cevapladığı Sorular


Soru
Soruyu Soran Kullanıcı - Recep Sona

Cevap
Cevaplayan Uzman - Erol Kepenek

Recep Bey merhaba, 27338 resmî gazetede yayınlan, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü Yönetmeliği Madde 13-6’da “Ruhsatnameler beş yıllık süre için düzenlenir” denilmektedir. Buna göre teknelerimizdeki VHF telsizleri her beş yılda bir yenilemek zorundayız. Eğer bu işlemi yapmazsak ve harçlarımızı yatırmazsak devlet ‘Amme Alacaklarının Tahsili Hakkındaki Kanun’ hükümleri yoluyla sizden tahsilatı yapar. Yani icra ile karşı karşıya kalırsınız. Ruhsatınızı yenileyebilmeniz için ise; https://www.kiyiemniyeti.gov.tr/telsiz_mudurlugu internet sayfasının altındaki formlardan “TİM-2 DEĞİŞİKLİK VE YENİLEME İÇİN BAŞVURU FORMU”nu doldurup size yakın olan Kıyı Emniyeti birimine iletmeniz gerekecek. Bu işlem için önce telefonla arayıp bilgi edinmenizde yarar var, çoğu zaman posta veya kargo yoluyla halledilebiliyor. Recep Bey merhaba, 27338 resmî gazetede yayınlan, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü Yönetmeliği Madde 13-6’da “Ruhsatnameler beş yıllık süre için düzenlenir” denilmektedir. Buna göre teknelerimizdeki VHF telsizleri her beş yılda bir yenilemek zorundayız. Eğer bu işlemi yapmazsak ve harçlarımızı yatırmazsak devlet ‘Amme Alacaklarının Tahsili Hakkındaki Kanun’ hükümleri yoluyla sizden tahsilatı yapar. Yani icra ile karşı karşıya kalırsınız. Ruhsatınızı yenileyebilmeniz için ise; https://www.kiyiemniyeti.gov.tr/telsiz_mudurlugu internet sayfasının altındaki formlardan “TİM-2 DEĞİŞİKLİK VE YENİLEME İÇİN BAŞVURU FORMU”nu doldurup size yakın olan Kıyı Emniyeti birimine iletmeniz gerekecek. Bu işlem için önce telefonla arayıp bilgi edinmenizde yarar var, çoğu zaman posta veya kargo yoluyla halledilebiliyor.

Soru
Soruyu Soran Kullanıcı - Cenk İkikardeş

Cevap
Cevaplayan Uzman - Erol Kepenek

Cenk Bey merhaba. Teknenizde bir VHF telsiz kullanacaksanız öncelikle Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğünün, Telsiz İşletme Müdürlüğüne bağlı bir birime başvurup ‘Telsiz Ruhsatı’ almanız gerekir. Bu birim her liman başkanlığında yok ama işlem yapacağınız liman size hangi telsiz işletme müdürlüğüne müracaat edeceğinizi söyler. Mesela biz Bodrum’dan İzmir’e müracaat ediyoruz. Birim uzakta ise, siz de gitmeniz gerekmeden işinizi posta yoluyla gayet kolay halledersiniz. Teknenizin Türk Bayraklı özel tekne olduğunu ve Bağlama Kütüğü Ruhsatnamesi ile limana kayıtlı olduğunu farz ederek cevaplıyorum. Teknenize telsiz cihazı kurmak için başta ön izin almanız gerekir. Sırasıyla; www.kiyiemniyeti.gov.tr adresindeki E Hizmetler sekmesinde (Belge Oluşturma-Amatör Telsiz butonı) bulabileceğiniz TİM–01 formunu doldurun. Bağlama Kütüğü Ruhsatnamesi’nden fotokopi çektirip, limandan ‘aslının aynıdır’ onayı alın. Satın alacağınız telsizin proforma faturasını ekleyip, şahsen veya posta yoluyla Telsiz İşletme Müdürlüğüne müracaat edin. Ön izin çıktıktan sonra, telsiz ruhsatı için; Cihaz faturasının sureti (cihaz yurt dışından alınmış ise ayrıca gümrük giriş beyannamesi sureti). Ruhsatname ve yıllık kullanım ücretinin yatırıldığına dair banka dekontu, (Vakıflar Bankası şubelerinden herhangi biri) Kurulan telsiz haberleşme sistemi veya cihaz için www.kiyiemniyeti.gov.tr adresindeki E Hizmetler sekmesinde (Belge Oluşturma-Amatör telsiz butonu) bulabileceğiniz TİM–03 formunu doldurun. Vatandaşlık numaranızı gösterir kimlik sureti çıkartın. Yine şahsen veya posta yoluyla Telsiz İşletme Müdürlüğü’ne müracaat edin. Eğer ikinci el bir telsizden bahsediyorsak; satın aldığınız telsizin ruhsatnamesi fatura yerine geçecektir ancak borç sorgulaması yapmak gerekir. Kıyı emniyeti size bu konuda yol gösterecektir. Sevgi ve saygıyla

Soru
Soruyu Soran Kullanıcı - Müjdat Mutlucan

Cevap
Cevaplayan Uzman - Erol Kepenek

Sorunuzun iki kelimeyle cevabı; hayır, yok! Denizcilik Müsteşarlığı’nın 26640 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan tebliği Türk Bayraklı özel teknelere AIS (İngilizce açılımı "Automatic Identification System" olan otomatik tanımlama sistemi) zorunluluğu getirmiyor. Yönetmelik IMO kurallarına uygun olarak cihazı belli boy üzerindeki ticari yatlar, 12 kişi ve üzerinde yolcu taşıyan tekneler, büyük balıkçılar gibi sıralanabilecek bir dizi su aracına zorunlu kılıyor. Doğal olarak savaş gemilerinin AIS taşıma zorunluluğu yok. Cihazın zorunlu kılınmasının ise, seyir emniyeti ve deniz güvenliğini artırmak, arama kurtarma faaliyetlerine katkıda bulunmak, deniz kazalarını önleyebilmek ve deniz kazalarında acil müdahaleyi sağlayabilmek, ÖTV indirimli yakıtın usulsüz kullanımını, insan kaçakçılığını önlemek, balıkçı gemilerini izleyebilmek gibi pek çok amacı var. Ancak özellikle açık denizlere çıkan ve gece seyri yapan pek çok yatçı arkadaşım bu cihazın yararını kabullenmiş durumdalar ve teknelerine taktırıyorlar. Mesela yeni tasarım chartplotter’lar radar işlevi görmüyorlar ama teknenizde AIS olmasa bile çevrenizde AIS takılı tekne/gemi varsa alarm vererek sizi uyarıyorlar. Bence imkânınız varsa açık denize çıkıyor ya da gece seyirleri yapıyorsanız taktırmalısınız. Hem uzaktayken teknenizin nerede ne yaptığını izleyebilir hem de diğer gemilere görünür olursunuz.

Soru
Soruyu Soran Kullanıcı - Haldun Karakaş

Cevap
Cevaplayan Uzman - Erol Kepenek

Epoksi reçine marin tutkaldan çok daha kuvvetli, dayanıklı ve uzun ömürlü bir malzemedir. Daha ekonomik ve kullanımı kolay olan marin tutkalı üstbina ve mobilyalarda kullanabilirsiniz. Yapısal elemanlarda (posta, kemere, tülani vs.) ve borda kaplamaları gibi su ile iç içe olan b.lümlerde ise epoksi reçine kullanmanızı tavsiye ederim.

Soru
Soruyu Soran Kullanıcı - Naviga Magazin

Cevap
Cevaplayan Uzman - Erol Kepenek

Cenk Bey merhaba. Teknenizde bir VHF telsiz kullanacaksanız öncelikle Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğünün, Telsiz İşletme Müdürlüğüne bağlı bir birime başvurup ‘Telsiz Ruhsatı’ almanız gerekir. Bu birim her liman başkanlığında yok ama işlem yapacağınız liman size hangi telsiz işletme müdürlüğüne müracaat edeceğinizi söyler. Mesela biz Bodrum’dan İzmir’e müracaat ediyoruz. Birim uzakta ise, siz de gitmeniz gerekmeden işinizi posta yoluyla gayet kolay halledersiniz. Teknenizin Türk Bayraklı özel tekne olduğunu ve Bağlama Kütüğü Ruhsatnamesi ile limana kayıtlı olduğunu farz ederek cevaplıyorum. Teknenize telsiz cihazı kurmak için başta ön izin almanız gerekir. Sırasıyla; www.kiyiemniyeti.gov.tr adresindeki E Hizmetler sekmesinde (Belge Oluşturma-Amatör Telsiz butonı) bulabileceğiniz TİM–01 formunu doldurun. Bağlama Kütüğü Ruhsatnamesi’nden fotokopi çektirip, limandan ‘aslının aynıdır’ onayı alın. Satın alacağınız telsizin proforma faturasını ekleyip, şahsen veya posta yoluyla Telsiz İşletme Müdürlüğüne müracaat edin. Ön izin çıktıktan sonra, telsiz ruhsatı için; Cihaz faturasının sureti (cihaz yurt dışından alınmış ise ayrıca gümrük giriş beyannamesi sureti). Ruhsatname ve yıllık kullanım ücretinin yatırıldığına dair banka dekontu, (Vakıflar Bankası şubelerinden herhangi biri) Kurulan telsiz haberleşme sistemi veya cihaz için www.kiyiemniyeti.gov.tr adresindeki E Hizmetler sekmesinde (Belge Oluşturma-Amatör telsiz butonu) bulabileceğiniz TİM–03 formunu doldurun. Vatandaşlık numaranızı gösterir kimlik sureti çıkartın. Yine şahsen veya posta yoluyla Telsiz İşletme Müdürlüğüne müracaat edin. Eğer ikinci el bir telsizden bahsediyorsak; satın aldığınız telsizin ruhsatnamesi fatura yerine geçecektir ancak borç sorgulaması yapmak gerekir. Kıyı emniyeti size bu konuda yol gösterecektir.

Soru
Soruyu Soran Kullanıcı - Recep Sona

Cevap
Cevaplayan Uzman - Erol Kepenek

Recep Bey merhaba, 27338 resmî gazetede yayınlan, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü Yönetmeliği Madde 13-6’da “Ruhsatnameler beş yıllık süre için düzenlenir” denilmektedir. Buna göre teknelerimizdeki VHF telsizleri her beş yılda bir yenilemek zorundayız. Eğer bu işlemi yapmazsak ve harçlarımızı yatırmazsak devlet ‘Amme Alacaklarının Tahsili Hakkındaki Kanun’ hükümleri yoluyla sizden tahsilatı yapar. Yani icra ile karşı karşıya kalırsınız. Ruhsatınızı yenileyebilmeniz için ise; https://www.kiyiemniyeti.gov.tr/telsizmudurlugu internet sayfasının altındaki formlardan “TİM-2 DEĞİŞİKLİK VE YENİLEME İÇİN BAŞVURU FORMU”nu doldurup size yakın olan Kıyı Emniyeti birimine iletmeniz gerekecek. Bu işlem için önce telefonla arayıp bilgi edinmenizde yarar var, çoğu zaman posta veya kargo yoluyla halledilebiliyor.

Soru
Soruyu Soran Kullanıcı - Naviga Magazin

Davut İber

Cevap
Cevaplayan Uzman - Erol Kepenek

Yabancı bayraklı teknelerin transitloglarında iki türlü süre dolumu vardır. Sizinki hangisi bilemiyorum. Biri her beş yılda bir teknenin yurt dışına çıkması zorunluluğundan kaynaklanır. Beş yıl içinde en az bir kez yurt dışına çıkar, girişte yeni transitlog alırsınız. Bu transitlog tekneniz için beş yıl Türk Karasuları’nda dolaşma izni veren belgedir. Ancak bu belgeyi her yıl yenilemek zorundasınız. Bu işlemleri liman başkanlıklarında yapabilirsiniz. Hangi liman başkanlığı olduğunun önemi yoktur. Süresi dolmuş ve yenilenmemiş transitlog için zaman aşımına göre bir ceza ödemeniz söz konusudur. Boş transitlogu Deniz Ticaret Odası satar, yabancı bayraklı özel tekneler için transitlog (seyir izin belgesi de denilir) liste fiyatı 50 euro’dur. Liman, büyük ihtimalle bu işleri bir acente aracılığı ile yapmanızı isteyecektir. Sizin sistem üzerinden kayıt oluşturmanız, formları düzgün doldurmanız, hata yaparsanız düzeltmeniz zor olabilir, acente kullanmak işinizi kolaylaştırır. Gecikme bir yıl dolayında ise sanırım 1.400/1.500 TL civarında bir ceza ödemeniz gerekebilir. Yurt dışı çıkışınız gecikmişse orada da yeni transitlog yaptırıp yine ceza ödemek ve tekneyi yurt dışına çıkarmak zorundasınız. Kolaylıklar dilerim.