Gücü motorlarında


Bugün lacivert gövdeli alımlı güzel Jeanneau Merry Fisher 895 bakalım bize neler sunacak?

Jeanneau Merry Fisher’ın en başarılı modellerinden 855’in çok beğenilen özelliklerini benimseyerek onu bir adım ileri taşıyan 895, yepyeni bir gövdeye sahip. İsmindeki balıkçı size yanlış bir izlenim vermesin; kendisi gayet rahat bir gezi teknesi de aynı zamanda. Bu modellerin bence en avantajlı yönleri, dıştan takma motorlar sayesinde yaratılan estetik görünümün ötesinde ekonomik olması ve bakım maliyetinin düşüklüğü. Tekneye çıkarken dıştan takma motorların sancağında yer alan platform kullanılıyor. Burada zeminle bütünleşmiş yüzme merdiveni ve bir de tutamak var. Böylece denizden çıkarken tutunacağınız güvenli bir yer oluyor. Aynı zamanda karadan tekneye doğru adımınızı kendinizden emin bir şekilde atabiliyorsunuz. Bu modelde karşımıza çıkan başarılı uygulamalardan biri de küpeşte kapısı. Teknenin vasatından açılarak çift yönlü kullanılabilen bu kapı, aborda olduğunuzda tekneye giriş çıkışı kolaylaştırıyor. Kıç taraftaki U şeklinde geniş ve rahat havuzluk, misafirlerinizi ağırlarken olta sallandırabileceğiniz kadar ferah bir alan kullanıma sunuyor. Burası istenirse bir masayla yemek bölümüne dönüşebiliyor. Kıçtaki koltuk olduğu yerde öne arkaya hareket edebiliyor. Bu da olası bir arızada motorlara ulaşılmasını kolaylaştırıyor. Tik kaplı güverteden baş tarafa ulaşmak küpeştenin genişliği sayesinde rahat. Baş tarafta ırgat, güverte altına saklanarak misafirlerin rahatça dolaşabileceği bir alan bırakılmış.

  

Başüstündeki iki kişilik güneşlenme bölümünde seyretmek isteyen konukların güvenliği için minderin iki yanına tutamak yapılmış. Güneşlenme minderinin orta kısmı yükseltilerek burada iki kişilik bir oturma yeri de elde edilebiliyor. Kayarak açılan kapılardan içeri girdiğimizde, geniş camlar sayesinde adeta denize açılan bir salonla karşılaşıyoruz, teknenin her yanını rahatça görebiliyoruz. İskeledeki açılır cam, iki adet açılır tavan camı ve sancaktaki kayar yan kapı sayesinde teknede havalandırma sorunu kesinlikle yok. Yan kapı aynı zamanda tekne içine giriş çıkışları kolaylaştırması sebebiyle de çok kullanışlı bir detay. Sade ve basit göstergelere sahip kokpit yerleşimini de özellikle beğendim. Salonda iskele tarafta karşılıklı oturma grubu ve yemek masası yer alıyor. Baş taraftaki oturma grubunun sırtlığı yön değiştirerek seyir için yardımcı pilot koltuğuna dönüşebiliyor. Elbette masa indirilerek burada misafirler için bir yatak oluşturmak mümkün. Sancakta şık bir mobilyanın altına gizlenen kuzine mevcut. Kapağı kaldırdığınızda iki gözlü ocak ve evyeden oluşan mutfak, tekne şefinin emrine amade. Altlarda mutfak malzemeleri için bolca çekmece ve göz ile kaptan koltuğunun altında da bir buzdolabı bulunuyor. Ana kamara ve misafir kamarası merdivenle inilen baş tarafta. Her ikisi de gövde camları ve tekne kokpitine denk gelen tavan camı sayesinde aydınlık. Ana kamara yatağı gündüz pozisyonunda ara parçası çıkarılıp öne itilerek her iki yanda ayakta durulabilecek alan bırakıyor. Böylece giyinirken, hazırlanırken kamara içinde hareket imkanı artıyor. Gece ise öne çekilip ara parça konularak yatak genişletilebiliyor. Yatak altındaki depolama alanına yatağı makaslı kaldıraçla havaya kaldırarak ya da öndeki kapak açılarak ulaşılabiliyor. Misafir kamarasında da hem baş tarafta hem kıç tarafta depolama alanı var. Ayrıca teknede gayet geniş bir tuvalet/ duş da bulunuyor.

Seyirde

Teknemizi hazırladıktan sonra ekip arkadaşlarımızla beraber marinadan çıkış için motorlarımızı çalıştırdık. Ancak o kadar sessizdi ve titreşim yoktu ki sanki hibrit bir motor varmışçasına çalışıp çalışmadığını anlamakta zorluk çektik. Baş pervane takıldığı için çok kolay ve zahmetsiz şekilde çıkış yaptık. Sonrasında Evinrude motorların verilerinin doğruluğunu gözlemlemek adına çeşitli devirlerde ve hızlarda tekneyi test etmeye başladık. İlk olarak rölanti devir olan 500 devir/dakikada tekne hızı 2 deniz miline ulaştı ve yakıt tüketimi saatte çift makina 1,5 litre ile çok iyi bir sonuç olarak karşımıza çıktı. O kadar sessizdi ki adeta yelken seyri yapıyorduk. Devir yükseldikçe göstergedeki hız yükselmesine rağmen yakıt göstergelerinin aynı oranda yükselmemesi yeni nesil Evinrude makinelerin özelliklerinden biri olarak dikkatimizi çekti.

  

Sırasıyla; 1000 devirde hızımız 4,5 deniz mili yakıt tüketimi 4,4 litre, 2000 devirde hızımız 8 deniz mili yakıt tüketimi 16 litre, 3500 devirde hızımız 24 deniz mili yakıt tüketimi 42 litre Ve son olarak 5600 devir/saatte 46 deniz mili hızda 99 litre harcanıyor. Bu tabloya göre en ekonomik ve en hızlı devirin 3500 olduğu anlaşılıyordu. Ayrıca elektro hidrolik dümen sistemi sayesinde yaptığımız alabanda manevraları zahmetsiz ve kolay kullanım sağlıyordu. Motor devrine göre motorun trim açısı otomatik ayarlanıyordu. Bunun dışında dijital gaz ve vites sistemi sayesinde gaz kolunun yumuşak ve kararlı vites geçişleri olduğunu test ettik. Azami hızda yaptığımız manevralarda tekne bizleri hiç üzmeden ve yormadan tepki verdi. 0’dan 46 mil sürate ulaşma süresi 20 saniyeydi. Çift makine olmasına rağmen konsoldaki bir tuşla tek koldan kumandaya geçilerek gaz kontrolünü kolaylaştıran özellik de hoşumuza gitti. Sonuç olarak güçlü, sessiz ve ekonomik dıştan takma Evinrude motorları ile Merry Fisher 895 sizlere gezerken sessiz ve rahat; balık tutarken hızlı ve atak seyirler sunan bir ikili olarak bizden geçer not aldı.

Teknik özellikler

Tam boy: 8,9 metre

En: 2,99 metre

Ağırlık: 3.060 kilogram

Yakıt kapasitesi: 2X200 litre

Su kapasitesi: 160 litre