İstediğim anda istediğim yerde
Amatör denizcilerin anlattıkları ilginizi çekebilir.
Kısa mesafelere şıp diye ulaşıp günü kazanmak hiç de fena bir fikir değil. Balık tutmak, dalmak, su kayağı yapmak gibi farklı su sporlarıyla uğraşmak ya da sadece yüzmek ve demirde daha fazla vakit geçirmek isteyenlerdenseniz, bu sayfalardaki amatör denizcilerin anlattıkları ilginizi çekebilir.
Derleyen: Ayşegül Bakış
Teknelerini daha çok günübirlik ya da hafta sonu seyirleri yapmak için kullanan, hızlı ve denizci modeller seçerek hedefe çabuk ulaşmayı seçenlere merak ettiklerimizi sorduk.
* Teknenizi ne zaman, nerede satın aldınız?
* Teknenizin marka ve modelini motor seçimiyle birlikte belirtir misiniz? Bu modeli ve varsa eklediğiniz opsiyonları seçerken neler belirleyici oldu?
* Tekneyi en çok hangi sularda, ne amaçla kullanıyorsunuz? Ne kadar süre ile vakit geçiriyorsunuz?
* Teknenizin en sevdiğiniz özellikleri neler? Bu tarz tekne arayanlara hangi özellikleri sebebiyle tavsiye edersiniz? Dezavantajı olduğunu düşündüğünüz bir özelliği var mı?
Bülent Teymur, Sargo 33
Teknemi satın alırken opsiyonel olarak sipariş ettiğim ve çok beğendiğim Volvo Penta joystick’i tercih ettim. Her türlü hava koşulunda tekneyi kontrol edebilmek için çok faydalı.
Teknem Bodrum’da D-Marin Turgutreis’te bağlı. Genellikle eşimle birlikte seyirlere çıkıyoruz. En sevdiğimiz rotalar; Gökova, Hisarönü Körfezi, Göcek, Yunan Adaları (Patmos, Lipsi, Leros, Kalimnos, Kos, Astipalia, Nisiros, Tilos, Chalki, Rodos). Amacımız buraları bol bol gezmek.
Bülent ve Saime Teymur
Yaz-kış demeden, sürekli teknedeyiz. En az iki ay sürekli seyir yapıyor, geri kalan zamanda marinada sık sık teknede konaklıyoruz. Teknemiz hızlı ve seri, bir yerden bir yere en ideal 2400 devirde 24 mil hız/saat yaparak gidebiliyor. Kısa zamanda bir yerde olmak isteyenler için ideal, iki kamarası var, dört kişi kalabiliyor.
Tek dezavantajı, yan yollarının geniş olması nedeniyle iç hacminin darlığı. Sargo 33’ün dört mevsim kullanılabilmesi benim en sevdiğim yönü. Elbette hız ve güvenli seyir de aynı derecede önemli.
Teknik özellikleri
Tam boy: 10,99 metre
En: 3,45 metre
Su kesimi: 1,10 metre
Ağırlık: 6.700 kilogram (kuru)
Motor gücü: Tek motor 400 HP, çift motor 300 ila 400 HP
Azami hızı: 28-43 knot
Arda Erdoğan, Technohull 40 Explorer
Genellikle Ege Denizi’nde günlük tekneler veya bir haftalık seyirlerde çeşitli RIB’ler ile seyahatler yapıyoruz. Farklı markalardan sonra altı yıl önce Technohull 990 ile tanıştık. Şu anda ise Technohull 40 Explorer modelini kullanıyoruz. Technohull bilhassa Ege Denizi için tasarlanmış gövde yapısı ile kullandığımız bölgede bize en fazla sürüş konforunu sağlayan marka oldu. Explorer 40 modelini ilk olarak üç sezon önce 2X400 Mercury dıştan takma makinalar ile kullandık ve bu tekneyi inanılmaz denizci bulduğumuzu söyleyebilirim.
Bu sezon ise aynı modelin 2X600 Mercury makinalar ile donatılmışını kullanıyoruz. Yeni model, joystick ile rahat manevra, daha yüksek tork ve sürat sağlıyor tabii ki. Ama en önemlisi teknenin inanılmaz stabil oluşu ve keskin manevra kabiliyeti diyebiliriz.
Explorer 40 yaşam alanı olarak çok rahat mekanlardan oluşuyor. Orta alanda bulunan kamara ve tuvalet-duş iki kişinin rahatlıkla konaklamasına elverişli. İsteğe göre baş taraftaki güneşlenme minderinin altı açılarak çadır haline geliyor ve yatacak alana dönüşüyor. Arka tarafta U şeklindeki oturma bölümü arzuya göre masa indirilerek sofaya çevrilebiliyor ve inanılmaz konfor sağlanıyor. Teknede kişiye özel farklı oturma seçenekleri yer alıyor. Her iki Explorer 40 kullanımımızda da biz kokpit bölümünde daha iyi seyir konforu için 3+2 oturma düzeni seçtik. Farklı seçenekler tabii ki kullanıcının tercihine göre mümkün olabilir.
Teknik özellikleri
Tam boy: 12,1 metre
En: 3,5 metre
Ağırlık: 4.900 kilogram
Motor: 2X600 HP (azami)
http://www.bodrummarinegroup.com
Abdullah Çelik, Axopar 37 XC
Cross Cabin
İstanbul’da yaşıyorum. Ticaret ile uğraşıyorum. Ailem ve arkadaşlarım ile Ege Denizi’nde seyir yapmayı çok seviyorum.
Axopar XC Cross Cabin modelini 2XMercury Verado v8 300 HP motorları ile kullanıyoruz. Opsiyonları seçerken Ege ve Marmara denizlerinde hızlı, konforlu seyir deneyimi ve kullanım alanlarının kullanışlılığını dikkate aldık. Balık tutma isteğimizden dolayı balıkçılık opsiyonlarını dahil etmeyi de unutmadık.
Arka tarafta balık tutarken geniş bir alan, buzdolabı, sık sık el yıkama ihtiyacımız için lavabo gibi nedenlerden dolayı wet bar paketini tercih ettik.
Balıkçılıkta kullanabileceğimiz canlı balık livarı, olta tutamaçları, balık bulucu sonar gibi opsiyonları istedik. Görsel detaylarını çok beğendiğimiz için Brabus Line paketini tercih ettik. Manevra, skyhook, otopilot gibi ihtiyaçlarımızdan dolayı bow thruster, ırgat ve joystick paketlerini aldık.
Gezi amacı dışında balık tutmak gibi sporlarla günümüzü geçirdiğimizde gün doğumu ile denize açılıp gün batarken limanımıza dönüyoruz. Genelde seyirlerimiz saatlik yolculuklar olarak geçiyor. Gitmek istediğimiz yere kısa sürede varmayı sevdiğimizden dolayı bir saatlik seyirleri aşmayı tercih etmiyoruz.
Teknemizin en sevdiğimiz özelliği denizciliği diyebiliriz. Bu boyutlardaki tekneleri ele aldığımızda Axopar’ın daha avantajlı olduğunu düşünüyorum. Opsiyon listesi ile kışın konaklayabilmeyi, geniş açılır kapıları ve kanat opsiyonu ile ise yaz sıcağında Ege rüzgârları ile serinlememizi sağlıyor.
Bu boyutlardaki teknelerde kullanım alanı ve yer problemlerinden dolayı bir jeneratör koymak oldukça zor olmalı. Ne yazık ki teknemizde jeneratör gibi bir güç kaynağımız yok; tek söyleyebileceğim dezavantajı bu.
Teknik özellikleri
Tam boy: 11,50 metre
En: 3,35 metre
Ağırlık: 3.770 kilogram
Yakıt kapasitesi: 730 litre
Motor: 2X225-2X350 HP
Azami hız: 38-48 knot