Ödülle taçlanan başarı


Dentur Turizm ve Yatçılık, Ferretti Group temsilcileri içinde en yüksek satış yapan firma ödülünü kazandı.

Ülkemizdeki yatçılık sektörünün en eski ve köklü firmalarından biri olan Dentur Turizm ve Yatçılık, Ferretti Group ve onun bünyesindeki Ferretti Yachts, Custom Line, Pershing, Itama, Mochi Craft gibi güçlü markalarla Türk sularındaki filosunu her geçen gün büyütüyor. Dentur Turizm ve Yatçılık Genel Müdürü Fuad Akömer’e göre artan ilginin ardında Ferretti modellerinin tasarımlarındaki incelikler yatıyor. 

 

Kazandığınız ödül için sizleri kutlarız. Bu yıl nasıl geçti? Sizi bu ödüle kavuşturan, en çok satılan modeller hangileri oldu?

Çok teşekkür ederiz. Takım çalışması ile gayet güzel bir satış performansı elde ettik. En çok satılan model Ferretti 780 ve Ferretti 920 oldu. Ferretti 920’nin en büyük özelliği de ana gövdede ana kamaranın yer alması. Bu da satışlara çok etkisi olan bir özellikti.

Fuad Akömer

Dentur Turizm kurulduğundan bu yana Ferretti markalarının Türkiye’deki konumu nasıl değişti? 

Dentur Turizm kurulduğundan bu yana Ferretti ve Ferretti’nin altında olan markalara talep daha da arttı. Markanın Türk denizcilere bakışı ise şöyle değişti; Türk kullanıcıların ihtiyacına dönük teknelerde birçok değişiklik yapıldı ve bu da tabii ki satışlarımıza olumlu yansıdı.

 

Çok uzun yıllardır sektörde olan bir firmasınız. Satış sonrasında müşterilerle iletişiminizi nasıl sürdürüyorsunuz? Yıllar içinde genişleyen bu kitleye nasıl hitap ediyorsunuz? 

Yaklaşık 26 yıldır Ferretti Group’un Türkiye temsilciliğini sürdürüyoruz. Müşterilerimizle ilişkilerimizi mümkün olduğu kadar koparmamaya ve devam ettirmeye çalışıyoruz. Pandemi başlangıcından beri bir araya geldiğimiz etkinlikleri düzenleyemedik. Ancak 2023 yılında büyük bir etkinlik yapmayı planlıyoruz.

 

Pandemiden bu yana tekne modelleri ile ilgili talepler değişti mi? Bugünlerde nasıl tekneler isteniyor?

Pandemiden bu yana tekne modelleri ile ilgili talepler çok değişmedi. Yine ağırlıklı olarak Ferretti flybridge’li modellere yüksek talep var.

 

Pandemi dönemi marka açısından neleri değişti? Birçok firma artan ilgiden dolayı talebe cevap veremiyor. Ferretti Group’ta durum nasıl? 

Tabii ki pandemiden sonra çok yüksek talep oldu. Firmaların taleplere cevap verememesinin nedenlerinden biri de bu teknelerde kullanılan malzemelerin tedarikçilerden temin edilememesi. Tedarikçiler, motor ve jeneratör üreticileri genellikle istenenleri geç teslim ediyorlar. Ferretti’de şu anda normal üretim programı devam ediyor. Çünkü çok tedarikli çalışan bir firma. Ancak buna rağmen aşırı talep olduğu için şu anda birçok model 2024 veya 2025 yılında teslim edilebilecek.

Itama 45S

 

Teknelerini büyütmek isteyen müşterileriniz için ikinci el hizmeti de sunuyorsunuz. Bundan da biraz bahseder misiniz? Şu anda ikinci eldeki ilgi nasıl?

 

Tekneleri büyütmek isteyen müşterilerimize ikinci el hizmeti sunuyoruz. Ağırlıklı olarak yine bizim sattığımız teknelerin satışını yapıyoruz. Satmak isteyen ya da büyütmek isteyen müşterilerimiz olursa onlara ait teknelerin satışını gerçekleştiriyoruz. Bunun da en büyük nedeni teknelerin başından, satıldığı ilk günden beri bizim kontrolümüzün altında olması ve kondisyonlarını çok iyi bilmemiz. Şu anda ikinci elde oldukça yüksek bir talep var çünkü sıfır tekne alabilmek için bir ya da iki seneden aşağı olmamak üzere beklemek gerekiyor. Ancak ilgiden dolayı ikinci elde de tekne bulmak biraz daha zorlaştı.

 

Son dönemde temsilcisi olduğunuz Ferretti markaları içinde en çok beğendiğiniz model hangisi, neden?

Aslında bu soruyu cevaplamak zor. Çünkü Ferretti Group altında bulunan her markanın çok güzel modelleri var. Ama kısa ve hızlı bir cevap vermem gerekirse; Ferretti Yachts’ta en çok 860’ı, Custom Line’da Custom Line 140’ı, Pershing’de 7X’i, Itama olarak da 45S’yi çok beğeniyorum.

Hakan Bayram, Fuad Akömer, Mine Karagöz

 

Yatçılık dünyası son yıllarda çok büyük hızla değişiyor. Teknolojinin, sürdürülebilir çözümlerin etkisini her yıl daha fazla hissediyoruz. Bunlar içinde sizi en fazla heyecanlandıran, etkileyen hangisi? Yatçılığın ülkemizdeki ve dünyadaki geleceği hakkında ne düşünüyorsunuz?

Haklısınız, yatçılık dünyası son yıllarda hızla değişiyor. Birçok yeni teknoloji, teknelere uygulanmaya başladı. Tabii ki en heyecanlandıran hibrit teknolojileri. İnşallah önümüzdeki yıllarda elektrikli sistemleriyle çalışan ya da güneş enerjisiyle çalışan tekneler daha da artacaktır. Yatçılığın ülkemizdeki ve dünyadaki geleceği hakkında konuşmam gerekirse; buradaki en büyük sıkıntı marina problemleri. Çünkü tekneyi almakla bitmiyor, yetişmiş personel, büyük boy tekneler için iyi bir kaptan ve marinalarda yer bulmak çok önemli. Umarım marinaların sayısı artar ve fiyatlar daha makul hale gelir.

 

Ferretti Group’ta yakın zamanda ne tip değişiklikler göreceğiz? Cannes ve Monako fuarları sonrası yeni sezona dair ipuçları verebilir misiniz?

Ferretti Group’ta 8-10 ay içinde çok büyük değişiklikler oldu. Birçok yeni model piyasaya çıkacak. Pershing’in GTX 116 modeli, Wally firmasının yeni modelleri olacak. Ve Ferretti Infynito adı altında yeni bir seriye başlıyor. Bu da enteresan bir tasarım ve çok talep göreceğine inanıyoruz. Umarım gelecek sene Cannes Yachting Festival’da bunların tümü tanıtılıyor olacak.

 

Sizi Türkiye’deki fuarlarda göremiyoruz. Neden? 

Türkiye’deki fuarlara katılmamamızın en büyük nedeni, sektörde arka arkaya birçok fuar düzenleniyor. Birçok ülkede bildiğiniz gibi bir tek fuar var ve bütün firmalar ona katılıyor. Burada maalesef bir bölünme oluyor, bazı firmalar bazı fuarlara, bazı firmalar da diğer fuarlara katılıyorlar. Bu da sektör açısından hiç hoş değil. Biz de bunun yerine yurt dışındaki fuarlarda yer almayı tercih ediyoruz. Zaten müşterilerimizin hepsi tekneleri görmeye yurt dışına geliyorlar.

 

Sizinle en son röportajımızda Checkmate firmasının bir offshore modeli ve Barbaros Yatçılık’a yaptırdığınız bir alamatrayı kullandığınızı söylemiştiniz. Halen onlar mı var, teknenizi değiştirdiniz mi?

Teknelerimi değiştirmedim, büyük bir keyifle biniyorum. Zaten offshore model olan kışın kapalı bir depoda duruyor. Yazın da sadece kullanacağımız zaman suya indiriyoruz. Yoksa yine deniz kıyısında karada bekletiyoruz. Alamatrayı da 365 gün kullanılır vaziyette tutuyoruz. Halen iki tekneyi de kullanmaya devam ediyorum.

www.denturyat.com

Custom Line 140