Onmega Dolphin Park kapatıldı

Marmaris’te beş yunusun 1,5 yıl içerisinde öldüğü Onmega Dolphin Park kapatıldı.
Resmi kayıtlara göre, Muğla Marmaris’te terapi ve gösteri amaçlı işletilen Onmega Dolphin Park’ın havuzlarında tutulan yunusların beşi, son 1,5 yıl içerisinde ölmüş ve işletme kamuoyunun tepkilerini üzerine toplamıştı. 24 Temmuz 2022’de ise Splash ve hemen ardından Jonas isimli yunusların ölümü üzerine Yunuslara Özgürlük Platformu (YÖP) ve Hayvan Hakları İzleme Komitesi (HAKİM), Onmega Dolphin Park yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulunmuş, konuyla ilgili harekete geçmişti. Bunun üzerine belediyenin geçici olarak faaliyetlerini durdurduğu Onmega Dolphin Park’taki son yunuslar, Daisy ve Eva’nın Antalya’daki başka bir yunus parkına gönderilmesi kararı alınmıştı. Geçen ay ise kapılarını tamamen kapatan Onmega Dolphin Park’ın talebaları da kaldırıldı. Onmega Dolphin Park, Türkiye’de Fethiye ve Kaş’tan sonra kapanan üçüncü yunus parkı oldu. Konuyla ilgili konuşan Yunuslara Özgürlük Platformu Kurucusu Öykü Yağcı, Antalya’ya gönderilen iki yunustan Daisy’nin hasta olduğunu öğrendiklerini belirterek, “Endişeliyiz. Türkiye’de şu an yedi yunus parkı var. Parklara 10 yıl daha açık kalma izni verildi ancak 10 yıl daha bekleyemeyiz. Hayvanlar acı çekiyor” dedi.
Yunuslar, gezegenimizin en zeki hayvanlarından biri olarak tanınıyor. Problem çözme, karmaşık oyunlar oynayabilme, yaratıcı davranışlarda bulunma, kendi türleri dışındaki canlılara yardım etme gibi sıradışı yetenekleri ve davranıi biçimleri var. Sonar sistemleri sayesinde sualtındaki şeylerin uzaklığını, büyüklüğünü ve hangi yöne hareket ettiğini anlayabiliyorlar. Kendi aralarında hâlâ çözemediğimiz bir sesli iletşim yöntemine sahipler.
Gösteri merkezleri için doğal ortamından koparılan yunuslar avlanırken denize sokulan
çubuklarla bir ses duvarı oluşturuluyor. Yunuslar i.eri girdiği zaman koyun ağzına bir ağ geriliyor. Avın ardından koyun içinde yunuslar arasından seçim yapılıyor. Seçilenler gösteri merkezlerine gidiyor, geri kalanlarsa vahşi yöntemlerle öldürülerek konserve fabrikasına...
Yunuslar psikolojik olarak yaşadıkları ortamdan etkilenen canlılar. Derin suda yaşayan yunus, gösteri havuzunda direkt güneş ışınlarına maruz kalıyor. Açık denizde sessiz bir yaşam süreceği yerde havuzda alkış, müzik, insan sesleri ve pompaların gürültüsünü duyuyor. Yunus ekolokasyon denilen ses dalgalarıyla yön bulur. Havuzun içinde her yer mermer olduğu için ses geri dönüyor ve yansıma yapıyor. Bu merkezlerin denizde etrafı çevrili bir alanda hizmet verenleri de var. Onların iddiası daha iyi şartlar sundukları yönünde ama sonuçta yunus açık denizde yüzemiyor. Yunus terapisi adı altında yapılanların sağlık açısından ne kadar faydalı olduğu, vahşi bir hayvan olan yunusla beraber yüzmenin tehlikesi, uzmanların tartışma konusu. Henüz bu tip terapilerin evcil hayvan beslemekten daha farklı bir fayda sağladığı ispatlanmış değil. Üstelik riskleri de cabası. Merkezlerdeki ortamların yarattığı stresten dolayı yunus ölümüne çok sık rastlanıyor.